پالایشگاه گاز ایلام همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد

پالایشگاه گاز ایلام به عنوان بزرگترین طرح گازی غرب کشور پس از یکسال تعطیلی به دلیل انفجار همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد.

به گزارش خبرنگار مهر در ایلام، پالایشگاه گاز ایلام به عنوان بزرگترین طرح گازی غرب کشور در ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان ایلام و ۱۲ کیلومتری بخش چوار احداث شده ‌و ساخت این پالایشگاه در دو فاز تعریف شده‌ است.

در فاز نخست ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب گاز ترش وارد پالایشگاه شده و پس از شیرین سازی، ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب آن به خطوط انتقال گاز تزریق خواهد شد. این پالایشگاه در فاز دوم نیز دریافت کننده افزون بر ۱۰ میلیون متر مکعب گاز ترش خواهد بود.

پالایشگاه گاز ایلام که ساخت آن از سال ۸۳ آغاز شده و پس از گذشت سه سال مورد بهره‌ برداری قرار گرفته ‌است، گاز مورد نیاز برای پالایش را از میدان گازی تنگه بیجار دریافت خواهد کرد. با بهره برداری از این پالایشگاه، شهرهایی مانند ایلام، چوار و ایوان نیز از گاز طبیعی به عنوان سوخت پاک بهره مند خواهند شد.

اتان با ظرفیت تولید روزانه ۳۷۰ هزارمتر مکعب، پروپان با تولید روزانه بیش ازیک هزار و ۳۰۰ متر مکعب، بنزین طبیعی با ظرفیت روزانه ۱۲۰۰ مترمکعب و گوگرد نیز با ظرفیت تولید ۳۴۰ تن در روز، دیگر محصولات این پالایشگاه در فاز نخست خواهند بود و در فاز دوم، همه محصولات، نصف تولید فاز نخست خواهند بود.

اما تاسیسات سرچاهی تنگ بیجار که تامین کننده 7 میلیون مترمکعب گاز خوراکی برای پالایشگاه ایلام بود، 17 دی ‌ماه سال گذشته بر اثر انفجار تخریب شد و از آن تاریخ تاکنون تعمیرات این تاسیسات به پایان نرسیده است و همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد این در حالی است که مسئولان وزارت نفت بعد از واقعه زمانهای متعددی از جمله سه ماه بعد، چهار ماه بعد و...را برای راه اندازی دوباره پالایشگاه عنوان کرده بودند.

یک مسئول در استان ایلام استفاده نادرست از لوله‌های مخصوص گاز شیرین برای انتقال گاز ترش تنگ بیجار را عامل انفجار دانست و عنوان کرد: برخی کارشناسان وزارت نفت که با تاسیسات این بخش در گذشته ارتباط داشتند، علت حادثه را انتخاب نامناسب لوله برای انتقال خوراک به پالایشگاه می‌دانند.

وی بیان داشت: با توجه به اینکه گاز این بخش از نوع ترش بوده و دارای حجم بالای گوگرد است برای انتقال آن باید از لوله‌های مقاوم استفاده کرد که این بی‌توجهی در انتخاب لوله باعث انفجار شده است.

راه ‌اندازی مجدد خط تولید گاز در پالایشگاه ایلام، مستلزم تجهیز دوباره تاسیسات تنگ بیجار مخزن تغذیه‌ کننده پالایشگاه است.

نماینده مردم ایلام در مجلس نیز در این ارتباط گفت: برای این پالایشگاه بیش از 400 میلیون دلار هزینه شده است و این پالایشگاه بعد از واقعه انفجار تنگه بیجار به عنوان تامین خوراک پالایشگاه هنوز در بلاتکلیفی به سر می برد و مسئولان وزارت نفت باید پاسخگو باشند.

داریوش قنبری عنوان کرد: طی این هفته در مجلس از وزیر نفت درباره علت تاخیر در راه اندازی این پالایشگاه با این سرمایه کلان سوال می شود.

این مسئول با انتقاد از وضعیت پالایشگاه گاز ایلام گفت: تعطیلی پالایشگاه گاز ایلام باعث تعطیلی بخشی از کارهای پتروشیمی ایلام نیز شده است.

قنبری گفت: پتروشیمی ایلام نیز دارای مشکلات مالی است و هم اکنون پیگیر این دو پروژه بزرگ در استان ایلام هستیم.

این مسئول اظهار داشت: تعدادی از نیروهای پالایشگاه گاز ایلام به عسلویه رفته اند و در حال حاضر این پالایشگاه بطور کامل تعطیل است.

به هر حال وجود یک پالایشگاه می تواند اثرات اقتصادی زیادی در سطح منطقه و کشور بگذارد و تعطیلی و عدم فعالیت این پالایشگاه علاوه بر بیکاری نیروهای شاغل در آن یا افرادی که به طور غیرمستقیم با آن ارتباط دارد، می تواند زیانهای فراوانی به دنبال داشته باشد. 

نظرات ارسال نظر
  • نوروزیدر تاریخ ۱۱ مهر ۱۳۸۸

    تعمیرو راه اندازی پالایشگاه انشا؟الله بزودی درست میشودوپتروشیمی هم راه اندازی می شود خدایا سببی ساز ما همه ایلامی ها شاغل شویم وفارغ از بیکاری

    پاسخ به این نظر
عمر سایت: 17سال و 20ماه و -10روز