توسعه صنعت گردشگری ایلام. موانع، چالشها
محمد نورالهی مسئول روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان ایلام
جهت رسیدن به هر هدفی باید و نبایدهایی وجود دارد و در راه آن هدف نیز موانعی پرشمار چیدمان شده که رسیدن به هدف را به کندی میسر می سازد ، پس آنجاست که با برنامه ریزی ها و اقدامات صحیح می توان موانع را مرتفع ساخت تا بتوان در رسیدن به هدف تسریع حصول نمود .
بسیاری صنعت گردشگری را یکی از پردرآمدترین صنایع عصر حاضر می پندارند و دیار ایلام نیز به مثابه میوه ای نورس با داشتن جاذبه های تاریخی کهن ، طبیعتی بکر و فرهنگی ناب ، سرمایه ای گران برای خویش پنداشته تا مصمم پای در این وادی گذارد .
در توسعه صنعت گردشگری معمولاً دو صورت مانع وجود دارد ، اول موانعی که شمول کلیه مناطق و دیار بوده و کلیت را دربرمی گیرد و دوم موانع ایست که مختص هر منطقه می باشد . نگاه این سطور به اهم موانع توسعه گردشگری در استان ایلام می باشد که می توان آنان را به بخش های گوناگون تقسیم کرد :
اولین مانع توسعه صنعت گردشگری در ایلام ، مبحثی به عنوان راه می باشد که خود نیز شامل راههای ورودی به استان (که ۵ ورودی است ) بوده و اغلب آنها نیز بصورت گذرگاه میباشند همچنین جاده های بین شهری استان که اغلب نیز ناهموار ، غیراستاندارد و کم عرض بوده ، البته نباید وجود بیش از ۲۰۰۰ پیچ جاده ای در استان را ازیاد برد .این را باید اذعان داشت با تلاشهای وزارت راه وترابری در ساخت بزرگراهها و راههای ورودی و بین شهری استان پیش بینی می شود در آینده نزدیک معضل راه در استان به حداقل ممکن برسد .
از دیگر مشکلات فراروی صنعت گردشگری به سبب توپوگرافی خاص استان ، وجود فواصل زیاد بین جاذبه های گردشگری از همدیگر است مضافاً براینکه از مرکز استان نیز فاصله ها اغلب بیش از ۵۰ ، ۱۰۰ و بیش از ۲۰۰ کیلومتر تا جاذبه ها محاسبه می شود .
از دیگر موانع ، ضعف زیرساخت های گردشگری و استاندارد است که نقش اساسی در گسترش صنعت توریسم و جلب گردشگر داخلی و خارجی دارد البته این را باید متذکر شد بعد از شروع بکار اداره نوپای میراث فرهنگی و گردشگری استان (که از ادغام دو مدیریت ایرانگردی وجانگردی و میراث فرهنگی تشکیل یافته )با برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت در این زمینه افقی روشن در بحث زیرساختهای گرشگری دیده میشود ، صدورموافقت نامه ها ، کلنگ زنی ها و برنامه ریزی ها گواه این مسئله می باشند .
از مهمترین موانع توسعه صنعت گردشگری در استان ایلام نگرشی صرفاً اقتصادی و نه فرهنگی به گردشگری است که می توان با آموزش های لازم این نگرشها را برطرف نمود .
برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده و عملیاتی کردن برنامه ریزی ها ،داشتن آمار صحیح و مستند از منابع ، مصارف ، درآمدها ، هزینه ها ، ورود و خروج مسافر بصورت جامع لازم و ضروری است که متأسفانه استان ایلام فاقد چنین آمار دقیق و حساب شده است و میطلبد تا با اولویت قراردادن این ضرورت بتوان در برنامه ریزی ها و مقایسه ها حساب شده عمل کرد .و در آخر باید گفت برای توسعه صنعت گردشگری و تبدیل دیار کهن ایلامیان به یکی از قطبهای مهم گردشگری کشور و منطقه ، این فرهنگ باید بوجود آیدکه بدون همبستگی ، همراهی و مساعدت کلیه نهادها مرتبطه ، کارشناسان و متخصصان و بالاخص مردم خونگرم و میهمان نواز استان رسیدن به این هدف مهم میسر نخواهد بود .